Talvirenkaiden käyttö jakautuu maassamme kahteen koulukuntaan: nastoihin ja kitkoihin. Paljolti käytännön sanelee myös maantiede. Siinä missä etelässä, varsinkin nykyisin leudompina talvina alla on yhä useammin kitkarengas, luotetaan pohjoisen arktisemmissa oloissa varmasti enemmän nastaan. Aika-ajoin asiasta tulee myös uusia tutkimuksia, kuten muutama päivä sitten.
Nastarenkaat ovat yliedustettuna henkilöautolla aiheutetuissa talvikauden kuolonkolareissa.
Kitkarenkaiden osuus talvirenkailla ajetuista talvikelionnettomuuksista on vähentynyt selvästi 2000-luvun alkuun verrattuna, todetaan Renkaat kelin mukaan-kampanjan tuoreessa tiedotteessa.
Onnettomuustietorekisterin tilastoja analysoitiin uuden tieliikennelain seurantatutkimuksen yhteydessä. Viimeisen 10 vuoden aikana kitkarenkaiden osuus talvikaudella tapahtuneissa talvikelionnettomuuksissa on ollut vain kuusi prosenttia. Samaan aikaan kitkarenkaiden osuus on kuitenkin noussut talviliikenteessä.
Tälläiset uutiset nastarenkaiden mahdollisesta turvattomuudesta suhteessa kitkoihin saattavat tuntua maassamme oudoilta, kun täällä kuitenkin edelleen useammat ajavat nastarenkailla. Moni on saattanut nähdä aiempina vuosina tutkimuksia, joissa tilanne on turvallisuuden suhteen päinvastainen juuri nastarenkaiden eduksi.
Nyt puhumme tästä, ja myös siitä miten omalla ajokäyttäytymisellä voimme vaikuttaa rengasturvallisuuteen ja millaisia mahdollisia helmasyntejä meillä liikenteessä on? Vaasalainen Tero Uusihakala tuntee renkaat ja ihmisten ajotavat varsin hyvin, sillä hän toiminut aiemmin pitkään myös ajo-opettajana ja nykyään hän työskentelee Ajovarman tutkintoesimiehenä. Kummatko hän laittaisi talvella autoonsa alle? Muunmuassa sitä Uusihakalta kysyi Antti Haavisto
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_iosJAA:
