Merikotka on Suomen luonnonsuojelun symboli. Vuonna 1973 perustettiin merikotkatyöryhmä, jonka jäsenten ansiosta merikotka pelastui Suomessa sukupuutolta. Yli 20 vuoden ajan ryhmän vapaaehtoiset työmyyrät raahasivat luodoille ja kallioille lihaa merikotkien ruuaksi. Maatalojen siat olivat kotkille puhtaampaa ruokaa kuin Itämeren kalat ja vesilinnut.
Merikotkille rakennettiin tekopesiä, alueita rauhoitettiin, pesimäsaaria suojeltiin ja ihmisiä valistettiin. Merikotkan status vainotusta tuholaislinnuista saatiin käännettyä ylvääksi taivaan valtiaaksi.
Nykyään merikotkia näkee lähes kaikilla rannikkoalueilla ja monin paikoin sisämaan suurilla järvilläkin. Kanta on kasvanut paikoin niin suureksi, että on alettu esittää myös epäilyksiä, että merikotkia on jo liikaa. Pitäisikö niiden voittokulkua jotenkin rajoittaa.
Luonto-Suomen teemaillassa Suomen merikotkat tutustutaan tämän ylvään lajin historiaan ja kerrotaan mitä merikotkien ravinnosta, pesimisestä ja elämästä tiedetään. Studiossa asiantuntijoina ovat Heikki Lokki ja Camilla Ekblad. Toimittajina studiossa ovat Juha Laaksonen ja Juha Blomberg.
Kuva: Juha Laaksonen / Yle
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: