Iskelmien maantiede
Millaisen kuvan vanhat iskelmät ovat antaneet maailmasta? Mitä laulut ovat väittäneet meille niistä maanosista, joista parin viime vuosikymmenen aikana on tullut eniten maahanmuuttajia Suomeen?
Sarjassa pohditaan toistuvasti kuullun iskelmänrenkutuksen vaikutusta kuulijan maailmankuvaan. Millainen mielikuvia kaukaisista seuduista ja niiden asukkaista syntyy? Voisiko olla, että viaton iskelmämusiikki onkin opettanut suvaitsemattomuutta ja rasismia?
Iskelmien maantieteen ensimmäinen tuotantokausi piirtää karttaa Afrikkaan ja Lähi-itään sijoittuvista lauluista ja tutkii, millaisen kurkistusluukun ne tarjoavat vieraisiin kulttuureihin.
Sarjan toinen tuotantokausi jatkaa matkaa syvemmälle Aasiaan. Se kertoo, millaisina iskelmät esittävät Kiinan, Kaakkois-Aasian ja Japanin asukkaat, ja seilaa meren yli Havaijille ja Tahitille.
Ohjelman sisältämien vanhojen iskelmätekstien maailmankuva on usein arveluttava ja ihmisarvoa loukkaava lauluja. Tämän vuoksi ohjelmaa ei suositella kuulijoille, jotka arvelevat järkyttyvänsä laulujen sisällöistä.
Toimittaja Harto Hänninen
Lukijat Erja Manto ja Jaana Pesonen
Ohjaaja Soila Valkama (1. tuotantokausi)
Äänisuunnittelija Laura Koso
Kuva Anne Hämäläinen
Graafikko Kirsi Kukkurainen
Tuottaja Sari Siekkinen