J. Alfred Tannerin kupletteja 1912
Johan Alfred Tannerin (1884–1927) kotikaupunki oli Helsinki, ja 1900-luvun alkupuolen kaupunkilaiselämä onkin monen hänen kuplettinsa miljöö – vaikka sellaisten kuin Muistiinpanoja vosikan renkinä ollessani, Helsingin heppu ja Reissu Helsingissä.
Tanner oli ammatiltaan rakennusmestari, mutta ryhtyi päätoimiseksi viihdyttäjäksi 1909. Syyksi ammatinvaihtoon on arveltu arkkitehti Gustaf Estlanderin Kaivopuistoon suunnitteleman kerrostalon sortumista syyskuussa 1907. Tanner oli työmaan vastaava mestari ja pelastui täpärästi hyppäämällä viidennestä kerroksesta lähimpään puuhun. Jälkeenpäin kokematonta rakennusmestaria moitittiin huolimattomuudesta ja arvostelukyvyn puutteesta.
Kuplettilaulajien tavoin Tanner esiintyi elokuvateattereissa mykkäfilmien väliajoilla ja ravintoloissa, ja oli odotettu viihdyttäjä kautta Suomen. Hän valitsi suosittuja kansansävelmiä, teki niihin humoristiset sanat ja parodioi kaikkea, maalaisia ja kaupunkilaisia, ammattikuntia ja poliittisia tapahtumia. Esityksiin kuuluivat rooliasut, vahvat elkeet ja naamiointi.
Tanner oli lisäksi notkea voimistelija, joka yllätti yleisönsä heittämällä voltin kesken kupletin. Tanner oli Helsingin Jyryn perustajajäsen ja juoksija Hannes Kolehmaisen seuratoveri ja ystävä. Kolehmaisesta ja Tukholman olympialaisista hän laulaa kupletissaan Muistoja Olympialaisista kisoista 1912.
J. Alfred Tanner sanoitti yli 100 kuplettia ja levytti niistä noin 70 vuosina 1911−1926. Hän matkusti Yhdysvaltoihin 1922 ja 1924 ja kävi jälkimmäisellä kerralla myös äänitysstudiossa. Viimeiset kuplettinsa Tanner levytti Berliinissä 15. heinäkuuta 1926. Tuberkuloosi oli edennyt jo pitkälle, minkä voi kuulla hänen käheästä äänestään.
Viimeisten levytysten joukossa on Tannerin tunnetuin kappale Kulkurin valssi. Teksti on Tannerin, ja sävelmä ruotsalainen kansanlaulu Vandrarevalsen. Muita Tannerin tunnettuja kupletteja ovat mm. Kalle Aaltonen, Orpopojan valssi, Tytöt ja pojat samasta kylästä, Viuliulei ja Vihellän vaan.
J. Alfred Tanner kuoli 43-vuotiaana 27. toukokuuta 1927.
Kuvassa J. Alfred Tanner. Yleisradio. Leija Tannerin yksityiskokoelma.
Toimittaja: Tiina-Maija Lehtonen