Kirjailija Väinö Linnan elämästä on kirjoitettu ja kerrottu paljon, mutta Tuntemattoman sotilaan ja Täällä Pohjantähden alla -romaanisarjan tekijästä riittää uusiakin tarinoita. Kylmän sodan aikana sekä Yhdysvallat että Neuvostoliitto kutsuivat eri maiden kansalaisia vierailuille, joilta kutsuttujen toivottiin vievän kotimaahansa ymmärrystä ja tietoa isäntämaiden kulttuurista ja yhteiskunnasta. Väinö Linna vietti 1963 Pohjois-Amerikassa kuukauden ja kiersi New Yorkista Floridaan, Grand Canyonilta San Franciscoon ja Minnesotaan Esko-nimiseen pieneen kylään, jonka asukkaista 80 % oli vanhoja suomalaissiirtolaisia.
Tuon matkan tapahtumista ja seikkailuista ei tiedettäsi tänä päivänä paljoakaan, jollei tällä road tripillä olisi ollut tulkkina ja matkaoppaana William Copeland, amerikansuomalainen opiskelija. Copeland oli muuttanut 13-vuotiaana Pohjanmaalta Floridaan tätinsä ja setänsä luokse. Suomalaisten siirtolaisten kokemukset, historia ja kohtalot olivat nuoren opiskelijan sydämen asia ja niinpä hän rakensi Väinö Linnan kiertueen niin, että tämä pääsi tutustumaan vanhojen suomalaissiirtolaisten elämään. Tämä sopi Linnalle, joka ei itse ollut erityisen kiinnostunut Yhdysvaltojen ikonisista kohteista. Tapaamiset kiertomatkan aikana sisälsivät monia liikutuksen, kohottumisen ja turhautumisenkin hetkiä. Huvittaviin tilanteisiinkin Linna päätyi mm. syöttäessään valaita!
Tästä mielenkiintoisesta ja osin unohtuneestakin episodista Linnan elämässä on valmistunut audiodokumentti Väiski ja Billy. Dokumentin ovat käsikirjoittaneet ja ohjanneet toimittaja Pekka Laine ja ohjaaja Antti Isoaho. Dokumentin haastateltavana on sittemmin Suomeen muuttanut William “Billy” Copeland, jonka pohjattomasta arkistosta löytyi myös Väinö Linnan Amerikan vierailun aikana nauhoitettua materiaalia.
Riikka Rahin toimittamassa Dokumentin jälki -ohjelmassa nyt jo eläkkeellä oleva William Copeland kertoo, millaisena ihmisenä hän oppi Väinö Linnan tuntemaan. Copelandin vävy, toimittaja Pekka Laine puolestaan luonnehtii tekemäänsä dokumenttia myös kuvauksena ikuisen ystävyyden synnystä.
PS. Suomalaisia pidetään pienenä kansana, mutta meitä on enemmän kuin arvaisikaan. Kaikki eivät nimittäin asu Suomessa. Siirtolaisinstituutin mukaan ulkomailla asuu arviolta 1,5 miljoonaa suomalaistaustaista ja Suomen kansalaisiakin noin 300 000.
Syynä suomalaisten levinneisyyteen on tietenkin se, että 1900-luvun alussa Suomesta muutti Pohjois-Amerikkaan yli 300 000 henkeä ja hieman myöhemmin eli vuosisadan puolivälissä yli 400 000 Ruotsiin paremman elannon toivossa.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: