Hanavesi maistuu suolalta samalla kun teollisuus tarvitsee yhä enemmän makeaa vettä. Miksi uruguaylaiset eivät tuki suomalaisen sellutehtaan portteja tai kapinoi massoittain kaduilla ympäristön puolesta?
Koska koko pienen valtion talous riippuu lihasta ja sellusta, sanoo Uruguaysta vasta palannut Ylen toimittaja Maija Salmi. Pieniä protesteja on, mutta suurin osa kansasta kannattaa selluteollisuutta.
Latinalainen Amerikka on joutumassa Euroopan vihreän siirtymän maksajaksi. Ulkomaiset yhtiöt hamuavat alueen luonnonvaroja, kuten akkumineraaleja ja nopeasti kasvavaa metsää. Siksi Uruguayssa on kaksi suomalaisen metsäyhtiö UPM:n sellutehdasta.
Juuri nyt maassa on vakava vesipula, mutta ratkaisua ei etsitä talouden rakenteista. Uruguayssa kukaan ei äänestäisi ympäristö- tai ilmastoasiaa ajavaa puoluetta, Maija sanoo.
Jennyä kiinnostaa ympäristöaktivismin tulevaisuus. Suomen ja koko Euroopan pitäisi siirtyä vihreämpään elämäntapaan, mutta kapinat halutaan siivota kaduilta. Ilmaston kannalta on jo kiire, mutta sen näyttämisestä voi joutua vankilaan.
Ehtivätkö uruguaylaiset herätä ajoissa puolustamaan ympäristöään? Mitä on ekokolonialismi? Entä vaaditaanko Uruguayssa suomalaistoimittajaa vastuuseen ekologisesta velasta?
Mistä maailma puhuu -podcast vaatii entistä parempia maailmanselityksiä joka toinen torstai.
Siirry sarjan sivulle arrow_forward_ios JAA: